Одржан координацијски састанак BHANSA – BHDCA

Одржан координацијски састанак BHANSA – BHDCA

28. decembar 2022. | Новости

Одржан координацијски састанак BHANSA – BHDCA

Дана 12.12.2022. године одржан је координацијски састанак BHANSA и BHDCA у Главној канцеларији BHANSA-е у Мостару. Делегацију BHDCA је предводио генерални директор госп. Чедомир Шушњар, а на челу делегације BHANSA-е био је директор госп. Даворин Приморац. 

Састанак је организован у оквиру редовне сарадње и координације активности  с посебним нагласком на  имплементацију Уредбе Комисије (EU) 2017/373 од 01. марта 2017. године о утврђивању заједничких захтјева за пружаоце услуга управљања ваздушним саобраћајем/пружаоце услуга у ваздушној пловидби и других мрежних функција за управљање ваздушним саобраћајем и за њихов надзор.

Током састанка истакнуто је да су заједничким радом BHANSA и BHDCA омогућен напредак по питањима од значаја за сигурност ваздушне пловидбе у БиХ с посебним нагласком на планирање и реализацију активности везаних за кориштење ваздушног простора БиХ. Исказано је задовољство због одржавања радионице за кориснике ваздушног простора, која је организована 26.03.2022. године у Сарајеву у сарадњи  с Комитетом за управљање ваздушним простором БиХ на којој је између осталог расправљано о активностима на побољшању стања сигурности летења у области генералног и спортског ваздухопловства у БиХ и кориштењу дронова. Такође одржан је и састанак BHANSA и BHDCA с представницима летјелишта у БиХ 06.10.2022. године те у „Службеном гласнику БиХ“, бр. 78/22 објављена нова  „Процедура промјене организације и структуре ваздушног простора у FIR Сарајево“ којом се  уређује начин и поступак промјене организације и структуре ваздушног простора Босне и Херцеговине у Flight Information region (FIR) Сарајево. Постигнут је значајан напредак по питању управљања подацима о терену и препрекама у сарадњи с надлежним Министарством комуникација и транспорта БиХ с обзиром на то да су у Зборнику ваздухопловних информација БиХ по први путаобјављени подаци о препрекама вишим од 100 m. 

На састанку је истакнуто да су важећи Закон о ваздухопловству БиХ и Закон о Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ донесени још 2009. године те да је потребно припремити нови законски оквир за ваздухопловство како би БиХ била у потпуности усклађена с прописима EU у области ваздухопловства, а BHANSA и BHDCA ће у томе дати свој пуни допринос.

Договорено је да се настави с праксом одржавања координацијских састанака BHANSA – BHDCA, а  што је  од значаја за наставак успјешног извршавања Законом прописаних надлежности BHDCA и BHANSA-е у области ваздушне пловидбе. 

Ознаке:
BHANSA BHDCA

Пратите нашу Фацебоок страницу

BHANSA Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine

Социјалне мреже

BHANSA - АГЕНЦИЈА ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЗРАЧНОЈ ПЛОВИДБИ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

ИД 4227685650001
Ортијеш бб 88000 Мостар
Босна и Херцеговина
Тел: +387 36 281 000
Фаx: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2024 BHANSA. Сва права задржана.
Израда и одржавање: KRAFTBIT

BHANSA