Настављена сурадња БХАНСА-е и тима American corner Мостар

Настављена сурадња БХАНСА-е и тима American corner Мостар / 1
Настављена сурадња БХАНСА-е и тима American corner Мостар / 2
Настављена сурадња БХАНСА-е и тима American corner Мостар / 3
Настављена сурадња БХАНСА-е и тима American corner Мостар / 4
Настављена сурадња БХАНСА-е и тима American corner Мостар / 5
Настављена сурадња БХАНСА-е и тима American corner Мостар / 6
Настављена сурадња БХАНСА-е и тима American corner Мостар / 7
Настављена сурадња БХАНСА-е и тима American corner Мостар / 8
Настављена сурадња БХАНСА-е и тима American corner Мостар / 9
Настављена сурадња БХАНСА-е и тима American corner Мостар / 10
Настављена сурадња БХАНСА-е и тима American corner Мостар / 11
Настављена сурадња БХАНСА-е и тима American corner Мостар / 12

26. mart 2023. | Новости

Настављена сурадња БХАНСА-е и тима American corner Мостар

Дана 25.03.2023. године, Јединицу прилазне и аеродромске контроле летења Мостар су посјетили учесници радионице на тему контроле летења у склопу STEAM team*програма Америчког кутка Мостар (American corner - Мостар) под водством гђе Инге Котло.

Радионице су се одржале крајем 2022. године, те су за циљ имале да се омладини града Мостара поближе дочара и појасни посао контролора летења, који су изазови, предности, потребне квалификације и вјештине, како је настала контрола летења, те како је еволуирала у данашњи облик.

Водитељица радионице Нивес Бузаљко је уз презентацију са сликама и појашњењима, као и одређеним реквизитима (карте, стрипове, стрип холдери и сл.) настојала одговорити и појаснити општа питања попут шта тачно контролори раде, које врсте контроле летења постоје (аеродромска/торањска, прилазна радарска, прилазна процедурална, обласна) који су им алати и средства за рад, које службе постоје у ЈПАКЛ-овима и Центрима контроле летења, на аеродрому Мостар,  колико је битан тимски рад, колико је стресан посао контролора летења.

Учесницима је било занимљиво и чути и о специфичностима авијацијске абецеде (aviation alphabet), као и генерално о авијацијској фразеологији коју контролори и пилоти свакодневно користе.

Једна од цјелина радионице је свакако била и ригорозна обука за контролора летења, као и претходни процес селекције који кандидати морају проћи.

Посјета Торњу и свим службама унутар ЈПАКЛ-а Мостар је учесницима дала увид у специфичности посла свих служби на лицу мјеста, као практични наставак одржаних радионица.

Колеге Зоран и Сандра из Канцеларије за предузлетно информисање, колега Зденко из Канцеларије метеоролошке службе, као и колега Борис из Одјељења ваздухопловне технике су учесницима појаснили шта тачно раде дјелатници ових служби, а колегица Нивес је додавала контекст за повезаност свих служби са контролом летења. У куполи торња дочекали су их колеге Јосип и Амелија те заједно са колегицом Нивес показали радне позиције, алате за рад, описали послове, те одговарали на сва радознала питања посјетиоца, на чему су били јако захвални.

Посебна захвала Канцеларији директора BHANSA-е, који је одобрио и подржао како радионице, тако и посјету учесника ЈПАКЛ-у Мостар. 

*Мостар STEAM Team (Mostar Science-Technology-Engineering-Art-Mathematics Team), са крилатицом „Истражуј и стварај!“, бесплатан је програм стицања вјештина који 2022. године окупља ученике и ученице 7 средњих школа из Мостара и пружа им могућност да похађају бесплатне образовне, креативне и IT/STEM радионице и дискусије унутар добро опремљених просторија Америчког кутка Мостар.

Пратите нашу Фацебоок страницу

BHANSA Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine

Социјалне мреже

BHANSA - АГЕНЦИЈА ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЗРАЧНОЈ ПЛОВИДБИ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

ИД 4227685650001
Ортијеш бб 88000 Мостар
Босна и Херцеговина
Тел: +387 36 281 000
Фаx: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2024 BHANSA. Сва права задржана.
Израда и одржавање: KRAFTBIT

BHANSA