Riječ direktora

Riječ direktora

Riječ direktora

BHANSA je 1. januara 2014. godine nakon tranzicije entitetskih direkcija civilnog zrakoplovstva Federalne direkcije za civilno zrakoplovstvo i Direkcije za civilnu zračnu plovidbu Republike Srpske, preuzela odgovornost za pružanje usluga prilazne i aerodromske kontrole letenja s pripadajućim servisima, u kontroliranim zonama međunarodnih aerodroma u Banjoj Luci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli.

Implementacijom Strategije upravljanja zračnim saobraćajem BiH (ATM strategije BiH) te zajedničkim naporima svih uposlenika BHANSA-e, naših prijatelja i partnera, u noći s 12. na 13. novembar 2014. godine započeli smo pružanje usluga kontrole letenja s pripadajućim servisima u dijelu zračnog prostora Bosne i Hercegovine do visine 10 000 metara (FL 100 do FL 325) iz Operativne jedinice Sarajevo ATCU I u sistemu Centra oblasne kontrole letenja (ACC).

Optimizam i snažan motiv nisu napuštali mladi kolektiv BHANSA-e, pred kojim je bio jasan cilj -  preuzimanje pružanja usluga zračne plovidbe u gornjem sloju zračnog prostora iznad 10 000 metara (FL 325 – FL 660).

Nakon uspješno završenog najvećeg projekta školovanja kontrolora zračnog saobraćaja u Evropi, što je bio jedan od  glavnih preduslova za početak pružanja usluga u cjelokupnom zračnom prostoru, znatna sredstva uložili smo u infrastrukturu i opremu Agencije.

Po ispunjenju svih uslova dočekali smo trenutak koji će zlatnim slovima ostati upisan u historiju civilnog zrakoplovstva u Bosni i Hercegovini.  U noći s 04. na 05. decembar 2019. godine preuzeli smo kontrolu zračnog saobraćaja u gornjem zračnom prostoru BiH, čime smo postali najmlađi pružatelj usluga u Evropi.

Iznimna čast i zadovoljstvo bilo je rukovoditi tim zahtjevnim procesom i timom mladih stručnjaka koji ni u jednom trenutku nije sumnjao u realizaciju zadanog cilja prema kojem smo zajedno išli.

Naši planovi za 2020. godinu u narednom periodu podrazumijevaju nastavak rada na poticanju pozitivnih procesa uz kontinuirano ulaganje u ljudske resurse, infrastrukturu i opremu, a sve u cilju nastavka sigurnog, efikasnog i kontinuiranog odvijanja zračnog saobraćaja u zračnom prostoru BiH, te unapređenja kvalitete naših usluga.

Pojava virusa COVID-19, koji se širio velikom brzinom i izazvao globalnu zdravstvenu krizu utjecala je na svaki segment privredne djelatnosti. Posebno je pogođena industrija zračnog saobraćaja koja prolazi kroz najgoru krizu od svog postanka.

Primarni cilj je bio prihvatiti, analizirati i suočiti se s iznenadnom situacijom te nositi se s njom na najbolji mogući način što smo na koncu i uspjeli. Naš Centar za upravljanje vanrednom situacijom je svakodnevno pratio i analizirao dostupne informacije  i na osnovu istih razvijao strategiju zaštitite zdravlja uposlenika i osiguranja nesmetanog nastavka pružanja usluga. Unatoč teškoj situaciji, očuvali smo siguran i efikasan kontinuitet pružanja usluga našim korisnicima, osigurali neometano funkcioniranje BHANSA-e i sačuvali radna mjesta naših zaposlenika.

Neminovno je da će kriza prouzrokovana virusom COVID-19 imati za rezultat značajne promjene kako u modelu ponašanja korisnika usluga zračnog prevoza tako i modelu poslovanja svih grana zrakoplovne industrije. Svakako ćemo nastaviti pažljivo pratiti razvoj događanja kako bismo pravovremeno mogli reagirati na dinamične promjene i sigurni smo da ćemo iz ove krize izaći snažniji nego što smo bili prije pandemije.

Veliko  hvala svim uposlenicima jer zajedničkim snagama ostvarujemo odlične rezultate, a ostajemo vođeni isključivo načelima sigurnosti, samoodrživosti i konstantnog razvoja, te održavanju odlične saradnje s našim prijateljima i partnerima iz zemlje i inozemstva.

 

Direktor BHANSA-e

Davorin Primorac

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2023 BHANSA. Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA