Održana radionica za korisnike zračnog prostora

Održana radionica za korisnike zračnog prostora / 1
Održana radionica za korisnike zračnog prostora / 2
Održana radionica za korisnike zračnog prostora / 3
Održana radionica za korisnike zračnog prostora / 4
Održana radionica za korisnike zračnog prostora / 5

31. mart 2022. | Novosti

Održana radionica za korisnike zračnog prostora

Dana 26. 3. 2022. godine u „Plavoj sali“ Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, održana je radionica za korisnike zračnog prostora koju su zajednički organizirali Komitet za upravlјanje zračnim prostorom BiH, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) i Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) s ciljem upoznavanja korisnika zračnog prostora s funkcijama upravlјanja zračnim prostorom - ASM (Airspace Management) u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine. 

Na radionici je ukupno učestvovalo 128 učesnika, od kojih je njih 60 istu pratilo online što je do sada najveći broj učesnika u odnosu na radionice koje su održane u ranijem periodu. 

Odabir, kao i aktuelnost obrađenih tema privukli su pažnju različitih korisnika zračnog prostora od komercijalnog zrakoplovstva, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Agencija za provedbu zakona, Civilne zaštite, Centra za uklanjanje mina, raznih kategorija generalnog zrakoplovstva poput pilota, jedriličara, padobranaca, paraglejderista, zmajara, modelara i operatora dronova.

Radionicu je otvorio g. Igor Pejić predsjedavajući Komiteta za upravljanje zračnim prostorom BiH.

G. Ilija Savatić,  stručni savjetnik za obavezno izvještavanje o događajima BHDCA, prezentirao je događaje koji su utjecali na sigurnost letenja (safety) u 2021. godini. Naveo da su u 2021. godini prijavljena ukupno 93 događaja od čega su bile dvije nesreće i jedan ozbiljni događaj bez smrtnih posljedica.  Tokom diskusije navedeno je da broj od 93 događaja u odnosu na više od 300.000 operacija svih vrsta zrakoplova  u zračnom prosotru BiH u 2021. godini ukazuje da je sigurnost letenja u zračnom prostoru BiH na visokoj razini.

G. Sanjin Hadžiomerović, Odsjek za razvoj i tehnologiju rada upravljanja zračnim prometom BHANSA, govorio je o projektu implementacije reorganizacije zračnog prostora BiH i to završnih kontroliranih oblasti (TMA) i kontroliranih zona CTR međunarodnih aerodroma u BiH koja će se operativno primjenjivati od 21. 4. 2022. godine.  Ovom reorganizacijom dolazi do promjena granica CTR Banja Luka, Tuzla i Mostar te TMA Tuzla i Sarajevo. Sve promjene su objavljene u Zborniku zrakoplovnih informacija BiH dostupnom na web-adresi: https://eaip.bhansa.gov.ba/

O radu Jedinice za upravljanje zračnim prostorom BiH i AMC portalu govorili su gđa Selma Hajdarević, AMC menadžer, i g. Goran Blažević, kontrolor protoka saobraćaja. Jedinica za upravljanje zračnim prostorom (AMC) je uspostavljena s ciljem operativnog upravljanja zračnim prostorom, a čine je civilni i vojni predstavnici. Korisnici zračnog prostora su informisani da je BHANSA u operativnu upotrebu uvela AMC portal kao web-alat za objavu informacija o statusu struktura u zračnom prostoru krajnjim korisnicima i koji omogućava registriranim korisnicima rezervaciju struktura u zračnom prostoru BiH. AMC portal je dostupan na web-adresi https://amc.bhansa.gov.ba/

Temu upotreba dronova u zračnom prostoru BiH i utjecaj na sigurnost letenja je predstavio g. Nikola Jovanović, stručni suradnik za operacije zrakoplova - OPS inspektor. U svom izlaganju upoznao je korisnike zračnog prostora o načinu upisivanja drona u evidenciju, kategorijama operacija (nekomercijalne, komercijalne i radovi iz zraka), kategorizacijom na osnovu maksimalne mase drona neposredno prije polijetanja, provedbi operacija dronom u okviru kluba modelara i udruženja, kao i obavezi operatora ili vlasnika drona da posjeduje polisu osiguranja za dron koja pokriva štetu prema trećim licima na zemlji. Na kraju izlaganja g. Nikola Jovanović je govorio o ograničenjima u zračnom prostoru, kao i događajima koji su u 2021. godini imali utjecaj na sigurnost letenja prilikom izvođenja operacija dronovima. 

Radionica za korisnike zračnog prostora je u potpunosti ispunila svoj cilj jer su korisnici izravno dobili informacije i odgovore na pitanja o aktuelnim temama korištenja zračnog prosotora BiH.

Organizatori radionice se zahvaljuju Parlamentarnoj skupštini BiH na ustupanju „Plave sale“ i omogućavanju uslova na najvišoj razini za održavanje radionice. 

Snimku radionice možete preuzeti s linka: https://bhansa.webex.com/recordingservice/sites/bhansa/recording/playback/e24205e08f19103abf2a0050568267e5

Password: UwH5NW2R

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2022 BHANSA. Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA