Provedena obuka zaposlenika BHANSA za pružanje podrške nakon kritičnih situacija u zračnom saobraćaju

Provedena obuka zaposlenika BHANSA za pružanje podrške nakon kritičnih situacija u zračnom saobraćaju / 1
Provedena obuka zaposlenika BHANSA za pružanje podrške nakon kritičnih situacija u zračnom saobraćaju / 2
Provedena obuka zaposlenika BHANSA za pružanje podrške nakon kritičnih situacija u zračnom saobraćaju / 3

3. novembar 2022. | Novosti

Provedena obuka zaposlenika BHANSA za pružanje podrške nakon kritičnih situacija u zračnom saobraćaju

BHANSA je u periodu od 26. do 28. 10. 2022. godine u Mostaru organizovala obuku za pružanje podrške nakon kritičnih situacija u zračnom saobraćaju za kontrolore zračnog saobraćaja, a kao dio upravljanja stresom usljed kritičnih nezgoda (CISM). 

Obuku su na osnovu Ugovora zaključenog s Društvom za psihološku pomoć iz Zagreba provele prof. dr. sc. Lidija Arambašić, psihologinja i supervizorica psihosocijalnog rada i prof. Branka Starc, psihologinja, koje imaju 30-godišnje iskustvo u provođenju psiholoških kriznih intervencija.

Na obuci je učestvovalo 17 zaposlenika BHANSA-e  i to 14 kontrolora zračnog saobraćaja iz svih jedinica kontrole zračnog saobraćaja, 2 psihologa i 1 zaposlenik Ureda za sigurnost zračne plovidbe. 

Tokom obuke polaznici su upoznati s izvorima profesionalnog stresa, prepoznavanjem konkretnih izvora profesionalnog stresa kod kontrolora zračnog saobraćaja, znakovima profesionalnog stresa i sindroma izgaranja na poslu, načinima suočavanja sa stresom, traumatskim/kriznim događajima u području kontrole zračnog saobraćaja. U nastavku se govorilo o iskustvima s primanjem i pružanjem podrške nakon stresnih/kriznih situacija na poslu, načelima i vještinama pružanja podrške tokom i nakon stresnih/kriznih situacija, zasnovanim na načelima komunikacijskog procesa i vještinama nužnim za pružanje kolegijalne podrške nakon kritičnih situacija u zračnom saobraćaju.  Voditeljice obuke su konkretno demonstrirale podršku nakon kritičnih situacija u zračnom saobraćaju nakon čega su polaznici obuke uvježbavali pružanje te podrške.  

Po završetku obuke polaznicima su uručeni certifikati o uspješno završenoj obuci. Planirano je da se pružanje podrške nakon kritičnih situacija u zračnom saobraćaju za kontrolore zračnog saobraćaja formalno uvede u BHANSA-i od 1. 1. 2023. godine, čime će BHANSA biti usklađena sa zahtjevom  ATS.OR.310 Stres kao dijela Uredbe Komisije (EU) 2017/373 od 1. marta 2017. o utvrđivanju zajedničkih zahtjeva za pružatelje usluga upravljanja zračnim saobraćajem/pružatelje usluga u zračnoj plovidbi i drugih mrežnih funkcija za upravljanje zračnim saobraćajem i za njihov nadzor. 

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2023 BHANSA. Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA