Održan sastanak o koordinaciji protugradnih aktivnosti u zračnom prostoru BiH

Održan sastanak o koordinaciji protugradnih aktivnosti u zračnom prostoru BiH

10. novembar 2022. | Novosti

Održan sastanak o koordinaciji protugradnih aktivnosti u zračnom prostoru BiH

Javno preduzeće "Protivgradna preventiva Republike Srpske” i Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH dana 3. 11. 2022. godine organizovali su sastanak s ciljem sagledavanja stanja u oblasti koordinacije protivgradnih aktivnosti u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine. Sastanak je održan u prostorijama Područnog protivgradnog centra Nova Topola uz učešće predstavnika Javnog preduzeća “Protivgradna preventiva Republike Srpske”, Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH, Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, Ministarstva odbrane BiH, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH i EUFOR AIR OPS. 

Direktor JP “Protivgradna preventiva Republike Srpske” upoznao je učesnike sastanka  organizacija sistema protugradne zaštite u BiH, nakon čega su razmotrena pitanja operativne saradnje tokom protugradne sezone u 2022. godini, analize sporazuma o saradnji u oblasti koordinacije protivgradnih aktivnosti, kao i prijedlozi za unapređivanje operativne saradnje u 2023. i narednim godinama.

Dogovorene su aktivnosti koje će u 2023. i narednim godinama dodatno unaprijediti koordinaciju protugradnih aktivnosti u zračnom prostoru BiH s ciljem poboljšanja sistema protugradne zaštite uz istovremeno očuvanje sigurnosti zračne plovidbe 

Po završetku sastanka organizovana je posjeta Službe za letne informacije Bosne i Hercegovine (Flight Information Service - FIS), objedinjena s BHRCC-om u Banjoj Luci i Jedinici prilazne i aerodromske kontrole letenja Banja Luka.

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2023 BHANSA. Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA