Састанак FAB CE Joint Civil Military Airspace Coordination Committee (JC-MACC) одржан у Сарајеву

Састанак FAB CE Joint Civil Military Airspace Coordination Committee (JC-MACC)  одржан у Сарајеву

2. novembar 2022. | Новости

Састанак FAB CE Joint Civil Military Airspace Coordination Committee (JC-MACC) одржан у Сарајеву

Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби Бих (BHANSA)  је дана 27.10.2022. године заједно с Министарством одбране БиХ (МО БиХ) и Дирекцијом за цивилно ваздухопловство БиХ (BHDCA) била домаћин састанка FAB CE* Joint Civil Military Airspace Coordination Committee (JC-MACC) који је одржан у просторијама Центра обласне контроле лета (ACC)/Оперативна јединица I Сарајево. 

Поред чланова JC-MACC из држава чланица FAB CE на састанку је учествовао и директор FAB CE Aviation Services г. Матеј Ељон. 

Током састанка којим је предсједавао пуковник Един Чизмић из МО БиХ расправљен је широки круг питања од значаја за цивилно - војну сарадњу у државама чланицама FAB CE у области ваздухопловства од којих издвајамо активности на хармонизацији TSA/TRA, планове за проширење простора слободног планирања летења без рута (Free Route Areas) у Европи, утицају кризе у Украјини на цивилно – војну сарадњу у ваздухопловству и сарадњу с тијелима NATO и EUROCONTROL-а задуженим за цивилно – војну сарадњу .

Додатно, презентовани су статистички подаци о промету у ваздушном простору FAB CE као цјелине и држава чланица те плановима у области инфраструктуре опреме за комуникацију, навигацију и надзор (CNS) 

Учесници састанка су имали прилику посјетити оперативну и техничку салу Оперативне јединице I Сарајево, као и Јединицу за управљање ваздушним простором БиХ (AMC БиХ) и тако непосредно остварити увид у пружање услуга у ваздушној пловидби које врши BHANSA. 

*Државе чланице Функционалног блока ваздушног простора Средње Европе (FAB CE) су Босна и Херцеговина, Република Словенија, Република Чешка, Република Аустрија, Република Словачка, Република Мађарска и Република Хрватска. 

Пратите нашу Фацебоок страницу

BHANSA Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine

Социјалне мреже

BHANSA - АГЕНЦИЈА ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЗРАЧНОЈ ПЛОВИДБИ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

ИД 4227685650001
Ортијеш бб 88000 Мостар
Босна и Херцеговина
Тел: +387 36 281 000
Фаx: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2023 BHANSA. Сва права задржана.
Израда и одржавање: KRAFTBIT

BHANSA