Одржана радионица за кориснике ваздушног простора

Одржана радионица за кориснике ваздушног простора / 1
Одржана радионица за кориснике ваздушног простора / 2
Одржана радионица за кориснике ваздушног простора / 3
Одржана радионица за кориснике ваздушног простора / 4
Одржана радионица за кориснике ваздушног простора / 5

31. mart 2022. | Новости

Одржана радионица за кориснике ваздушног простора

Дана 26.03.2022. године у „Плавој сали“ Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву, одржана је радионица за кориснике ваздушног простора коју су заједнички организовали  Комитет за управљање ваздушним простором БиХ, Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (BHANSA) и Дирекција за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине (BHDCA) с циљем упознавања корисника ваздушног простора с функцијама управљања ваздушним простором - ASM (Airspace Management) у ваздушном простору Босне и Херцеговине.

На радионици је укупно учествовало 128 учесника од којих је њих 60 исту пратило онлајн што је до сада највећи број учесника у односу на радионице које су одржане у ранијем периоду. 

Одабир, као и актуелност обрађених тема привукли су пажњу различитих корисника ваздушног простора од комерцијалног ваздухопловства, Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, Агенција за спровођење закона, Цивилне заштите, Центра за уклаљање мина, разних категорија генералног ваздухопловства попут пилота, једриличара, падобранаца, параглејдериста, змајара, моделара и оператора дронова.

Радионицу је отворио г. Игор Пејић, предсједавајући Комитета за управљање ваздушним простором БиХ.

Г. Илија Саватић,  стручни савјетник за обавезно извјештавање о догађајима BHDCA презентовао је догађаје који су утицали на сигурност летења (safety) у 2021. години. Навео је да су у  2021. години пријављена укупно 93 догађајa од чега су биле двије несреће и један озбиљан догађај без смртних посљедица.  Током дискусије наведено је да број од 93 догађаја у односу на више од 300.000 операција свих врста авиона  у ваздушном простору БиХ у 2021. години указује да је сигурност летења у ваздушном простору БиХ на високом нивоу. 

Г. Сањин Хаџиомеровић, Одсјек за развој и технологију рада управљања ваздушним саобраћајем BHANSA-е говорио је o пројекту имплементације реорганизације ваздушног простора БиХ и то завршних контролисаних области (TMA) и контролисаних зона CTR међународних аеродрома у БиХ, који ће се оперативно примјењивати од 21.04.2022. године.  Овом реорганизацијом долази до промјена граница CTR Бања Лука, Тузла и Мостар,  те TMA Тузла и Сарајево. Све промјене су објављене у Зборнику ваздухопловних информација БиХ доступном на веб адреси: https://eaip.bhansa.gov.ba/

О раду Јединице за управљање ваздушним простором БиХ и AMC порталу говорили су гђа Селма Хајдаревић AMC менаџер и г. Горан Блажевић, контролор протока саобраћаја. Јединица за управљање ваздушним простором (AMC) успостављена је с циљем оперативног управљања ваздушним простором, а чине је цивилни и војни представници. Корисници ваздушног простора су информисани да је BHANSA у оперативну употребу увела AMC портал као веб алат за објаву информација о статусу структура у ваздушном простору крајњим корисницима и који омогућава регистрованим корисницима резервацију структура у ваздушном простору БиХ. AMC портал је доступан на веб адреси: https://amc.bhansa.gov.ba/

Тему употреба дронова у ваздушном простору БиХ и утицај на сигурност летења је представио г. Никола Јовановић, стручни сарадник за операције авиона - OPS инспектор. У свом излагању упознао је кориснике ваздушног простора о начину уписивања дрона у евиденцију, категоријама операција (некомерцијалне, комерцијалне и радови из зрака), категоризацијом на темељу максималне масе дрона непосредно прије полијетања, спровођењу операција дроном у оквиру клуба моделара и удружења, као и обавези оператора или власника дрона да посједује полису осигурања за дрон која покрива штету према трећим лицима на земљи. На крају излагања г. Никола Јовановић је говорио о ограничењима у ваздушном простору, као и догађајима који су у 2021. години имали утицај на сигурност летења приликом извођења операција дроновима. 

Радионица за кориснике ваздушног простора је у потпуности испунила свој циљ јер су корисници директно добили информације и одговоре на питања о актуелним темама коришћења ваздушног простора БиХ.

Организатори радионице се захваљују Парламентарној скупштини БиХ на уступању „Плаве сале“ и омогућавању услова на највишем нивоу за одржавање радионице. 

Снимку радионице можете преузети с линка: 

https://bhansa.webex.com/recordingservice/sites/bhansa/recording/playback/e24205e08f19103abf2a0050568267e5

Password: UwH5NW2R

Пратите нашу Фацебоок страницу

BHANSA Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine

Социјалне мреже

BHANSA - АГЕНЦИЈА ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЗРАЧНОЈ ПЛОВИДБИ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

ИД 4227685650001
Ортијеш бб 88000 Мостар
Босна и Херцеговина
Тел: +387 36 281 000
Фаx: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2023 BHANSA. Сва права задржана.
Израда и одржавање: KRAFTBIT

BHANSA