Прва генерација контролора ваздушног саобраћаја школује се у БиХ

Прва генерација контролора ваздушног саобраћаја школује се у БиХ / 1
Прва генерација контролора ваздушног саобраћаја школује се у БиХ / 2
Прва генерација контролора ваздушног саобраћаја школује се у БиХ / 3

20. novembar 2023. | Новости

Прва генерација контролора ваздушног саобраћаја школује се у БиХ

Програм је започео 2. октобра 2023. за укупно 25 контролора ваздушног саобраћаја, а данас је организован свечани пријем за партнере који су омогућили успјешан почетак пројекта.

Том приликом је истакнуто како интерна обука контролора ваздушног саобраћаја означава ново поглавље развоја BHANSA-e, а циљ као и увијек остаје унаприједити сигурност, учинковитост и квалитет услуга, од чега највећу корист имају ваздухопловне компаније, путници те цјелокупни сектор ваздушног саобраћаја у БиХ и шире.

Министар комуникација и транспорта БиХ Един Форто истакао је како је ово веома битан догађај за Босну и Херцеговину.

„Јако је важно да отварамо обуку којом ћемо сами производити млади кадар за контролу нашег неба. Постоји разлог зашто смо тек 2019. године преузели контролу неба, а између осталог, због тога што није било довољно цертифицираног кадра младих људи који могу преузети ту одговорност, таквих је мало на тржишту“, изјавио је Форто. 

Државни министар комуникација и транспорта вјерује како Мостар у будућности може постати регионални центар за цертификацију контролора летења.

„Сада можемо сами производити те људе за наше потребе. Вјерујем да Мостар може постати регионални центар да цертифицира контролоре лета за цијелу регију, ако треба и за Европу, нема разлога да будемо у заостатку. Ово је генерално велики догађај, да радимо с младим људима, који ће бити европски цертифицирани, који ће јако добро зарађивати и бити ту и контролисати наше небо“, поручио је Форто.

Дефицитарни кадар

„Обуком контролора ваздушног саобраћаја у властитом аранжману, BHANSA имаће потпуну контролу над образовним процесом те ће га моћи прилагодити својим специфичним потребама и захтјевима ваздухопловне индустрије у БиХ“, казао је директор BHANSA-e Даворин Приморац.

„Кроз овај пројекат ми успостављамо властити центар за школовање свих будућих генерација контролора летења, а то говори само за себе“,поручио је Приморац.

Подсјетио је како БиХ дуги низ година након проглашења независности није контролисала свој ваздушни простор, управо због недостатка квалификованог кадра, првенствено контролора летења, али и свог другог оперативно-техничког кадра.

„Захваљујући оваквим пројектима ми рјешавамо сва та питања. Не само то, него постајемо конкурентни на глобалном тржишту на којему недостаје 15.000 контролора летења. Отвара нам се прилика да школујемо контролоре летења за треће земље, отвара се нови потенцијал с реализацијом једног оваквог пројекта“, сматра директор BHANSA-e.

Тренутно се укупно школује 25 кандидата, 14 за обласну контролу летења и 11 за прилазне контролоре летења.

„Поред тога, овим уговором је предвиђено освјежење знања за постојећа 72 контролора летења који раде у BHANSA-и те оснивање властитог тренинг центра BHANSA-e да све будуће генерације контроле летења школујемо властитим ресурсима у БиХ, како за властите, тако и за потребе глобалног тржишта“,закључио је Приморац.

У ту намјену су проведене значајне инвестиције у потребну опрему, првенствено у три најсавременија преносна симулатора, чиме се омогућило да дански стручњаци у сарадњи с инструкторима из BHANSA-e проведу цјелокупну обуку у БиХ.

Сарадња с Gate Aviation Training

Извршни директор и суоснивач компаније Gate Aviation Training, Dirch Jans истакао је како та данска компанија има доказану репутацију у пружању висококвалитетних образовних програма диљем свијета те оспособљава контролоре ваздушног саобраћаја потребним вјештинама за управљање сложеним ситуацијама ваздушног саобраћаја.

„Са BHANSA-ом откључавамо нови потенцијал у овој сарадњи. У свијету влада велика потражња за контролорима летења и сада се за БиХ отварају нови потенцијали. Обећавам вам да ће ово бити успјех док год радимо заједно. Сви морамо радити заједно, као тим, учити једни од других“, изјавио је Јанс.

Пратите нашу Фацебоок страницу

BHANSA Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine

Социјалне мреже

BHANSA - АГЕНЦИЈА ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЗРАЧНОЈ ПЛОВИДБИ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

ИД 4227685650001
Ортијеш бб 88000 Мостар
Босна и Херцеговина
Тел: +387 36 281 000
Фаx: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2024 BHANSA. Сва права задржана.
Израда и одржавање: KRAFTBIT

BHANSA