Доступност података из пројекта LIDAR снимања територија БиХ за потребе цивилног ваздухопловства

Доступност података из пројекта LIDAR снимања територија БиХ за потребе цивилног ваздухопловства

17. oktobar 2023. | Новости

Доступност података из пројекта LIDAR снимања територија БиХ за потребе цивилног ваздухопловства

У Мостару је, у организацији Агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (BHANSA), одржан састанак на којем су присуствовали представници ентитетских геодетских управа, делегације Европске уније у БиХ, Министарства цивилних послова БиХ, Министарства комуникација и транспорта БиХ, те представника домаћина.

Тема састанка је била је могућност кориштења података у оквиру пројекта LIDAR снимања цјелокупне територије БиХ. Пројекат се финансира средствима Европске уније у оквиру IPA II-2019 и пројекат је постао ефективан у јулу мјесецу 2023. године и очекује се завршетак у другој половини 2024. године.

Истакнута је огромна важност кориштења ових података за цијелокупно цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине, а представници BHANSA-е су истакли посебну заинтересованост с обзиром на обавезу стављања података о терену и препрекама на располагање корисницима ваздушног саобраћаја, гдје је Европска комисија у оквиру иницијативе „Single European Sky“ усвојила пакет регулаторних правних оквира који дефинишу конкретне кораке, мјере и рокове за остваривање тих циљева.

У дискусији је истакнута жеља проналажења могућности, а све у складу са Законом о поступку закључивања и извршавања међународних уговора и самом пројектном задатку, доступности и ослобађања плаћања накнада за кориштење ових података свим институцијама којима су ови подаци неопходни.

Пратите нашу Фацебоок страницу

BHANSA Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine

Социјалне мреже

BHANSA - АГЕНЦИЈА ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЗРАЧНОЈ ПЛОВИДБИ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

ИД 4227685650001
Ортијеш бб 88000 Мостар
Босна и Херцеговина
Тел: +387 36 281 000
Фаx: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2024 BHANSA. Сва права задржана.
Израда и одржавање: KRAFTBIT

BHANSA