Primorac: Spremni dočekujemo normalizaciju zračnog prometa iznad BiH

Primorac: Spremni dočekujemo normalizaciju zračnog prometa iznad BiH / 1
Primorac: Spremni dočekujemo normalizaciju zračnog prometa iznad BiH / 2
Primorac: Spremni dočekujemo normalizaciju zračnog prometa iznad BiH / 3
Primorac: Spremni dočekujemo normalizaciju zračnog prometa iznad BiH / 4
Primorac: Spremni dočekujemo normalizaciju zračnog prometa iznad BiH / 5

11. veljače 2021. | Novosti

Primorac: Spremni dočekujemo normalizaciju zračnog prometa iznad BiH

Usprkos nepredvidivom i neizvjesnom razvoju situacije s pandemijom koronavirusa, a što se najizravnije odrazilo na zračni promet u cijelom svijetu, BHANSA očekuje da njen plan za ovu godinu bude u cijelosti realiziran i da se stanje u zračnom prometu za čiju kontrolu je nadležna, stabilizira, kazao je direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

On se u sjedištu Agencije u Mostaru sastao s ministrom komunikacija i prometa  BiH Vojinom Mitrovićem, a osim realizacije plana za 2021. godinu, utjecaju pandemije na prihode i ukupno poslovanje BHANSA-e, razgovarano je i o mjerama za prevladavanje trenutnog stanja te problemima kadrovske strukture i tehničke opremljenosti. 

Kao i cijela zrakoplovna industrija i sve druge agencije za kontrolu zračne plovidbe, BHANSA se početkom pandemije suočila s do sada nezapamćenim problemima i skoro potpunom obustavom zračnog prometa. 

Zahvaljujući kriznim mjerama koje smo poduzeli uspjeli smo minimizirati štetu i odgovoriti na novonastalu situaciju bolje od mnogih drugih agencija, što je prepoznato i od naših europskih partnera koji su nam za to odali priznanje. Upoznali smo ministra s nastavkom naših aktivnosti koje imaju za cilj da spremno dočekamo normalizaciju zračnog prometa u narednom razdoblju, kazao je Primorac.

I u sadašnjoj krizi BHANSA je uspjela očuvati kvalificirane, stručne i sposobne kadrove koji su u stanju odgovoriti najzahtjevnijim zadacima kontrole zračnog prostora. 

Do prije samo nekoliko godina BiH nije imala skoro nikakve kapacitete u toj oblasti, a sada imamo potpunu kontrolu na svom nebu. Mi smo sada fokusirani na stabilizaciju poslovanja i sigurno oživljavanje zračnog prometa. Naravno, nismo odustali od naše dugoročne strategije razvoja za razdoblje do 2027. godine, odnosno nastavka ulaganja u obrazovanje stručnjaka u BHANSA-i, modernizaciju opreme, revitalizaciju i nadogradnju infrastrukture, poručio je Primorac.

Posebno je naglasio činjenicu da će za ove razvojne projekte, kao i sve druge aspekte poslovanja, financiranje biti osigurano isključivo iz vlastitih sredstava BHANSA-e, bez proračunske potpore države. Ministar Mitrović je pozdravio aktivnosti rukovodstva BHANSA-e te najavio punu  potporu resornog ministarstva pri ostvarenju zacrtanih planova Agencije. 

Kako je kazao Primorac, na početku i u najtežim trenutcima krize izazvane COVID 19, bilo je neophodno osigurati pozitivan stav BiH prema rješenjima koja su dolazila od Europske organizacije za sigurnost zračne plovidbe. Istovremeno, provesti momentalno smanjenje rashoda BHANSA-e kako bi dobili prostor za razvoj plana spašavanja Agencije. U konačnici sva su rješenja pretočena u službeni stav naše zemlje na međunarodnom planu kao i službene akte Agencije koji su usvojeni od najvišeg izvršnog organa Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara. 

Ključnu ulogu u ovim procesima, naglasio je, imalo je Ministarstvo komunikacija i prometa na čelu sa ministrom Mitrovićem.

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2023 BHANSA. Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA