Nastavljena suradnja BHANSA-e i tima American corner Mostar

Nastavljena suradnja BHANSA-e i tima American corner Mostar / 1
Nastavljena suradnja BHANSA-e i tima American corner Mostar / 2
Nastavljena suradnja BHANSA-e i tima American corner Mostar / 3
Nastavljena suradnja BHANSA-e i tima American corner Mostar / 4
Nastavljena suradnja BHANSA-e i tima American corner Mostar / 5
Nastavljena suradnja BHANSA-e i tima American corner Mostar / 6
Nastavljena suradnja BHANSA-e i tima American corner Mostar / 7
Nastavljena suradnja BHANSA-e i tima American corner Mostar / 8
Nastavljena suradnja BHANSA-e i tima American corner Mostar / 9
Nastavljena suradnja BHANSA-e i tima American corner Mostar / 10
Nastavljena suradnja BHANSA-e i tima American corner Mostar / 11
Nastavljena suradnja BHANSA-e i tima American corner Mostar / 12

26. ožujka 2023. | Novosti

Nastavljena suradnja BHANSA-e i tima American corner Mostar

Dana 25.3.2023. godine, Jedinicu prilazne kontrole letenja zračne luke Mostar su posjetili sudionici radionice na temu kontrole letenja u sklopu STEAM team* programa Američkog kutka Mostar (American corner Mostar) pod vodstvom gđe. Inge Kotlo.
Radionice su se održale krajem 2022. godine, te su za cilj imale da se mladeži grada Mostara pobliže dočara i pojasni posao kontrolora letenja, koji su izazovi, prednosti, potrebne kvalifikacije i vještine, kako je nastala kontrola letenja, te kako je evoluirala u današnji oblik.

Voditeljica radionice Nives Buzaljko je uz prezentaciju sa slikama i pojašnjenjima, kao i određenim rekvizitima (karte, stripove, strip holdere i sl.) nastojala odgovoriti i pojasniti opća pitanja poput što točno kontrolori rade, koje vrste kontrole letenja postoje (zračno lučka/toranjska, prilazna radarska, prilazna proceduralna, područna) koji su im alati i sredstva za rad, koje službe postoje u JPAKL-ovima i Centrima kontrole letenja, u zračnoj luci Mostar, koliko je bitan timski rad, koliko je stresan posao kontrolora letenja.


Sudionicima je bilo zanimljivo i čuti o specifičnostima avijacijske abecede (aviation alphabet), kao i generalno o avijacijskoj frazeologiji koju kontrolori i piloti svakodnevno koriste.
Jedna od cjelina radionice je svakako bila i rigorozna obuka za kontrolora letenja, kao i prethodni proces selekcije koji kandidati moraju proći.

Posjeta Tornju i svim službama unutar JPAKL-a Mostar je sudionicima dala uvid u specifičnosti posla svih službi na licu mjesta, kao praktični nastavak održanih radionica.

Kolege Zoran i Sandra iz Ureda za preduzletno informiranje, kolega Zdenko iz Ureda meteorološke službe, kao i kolega Boris iz odjela zrakoplovne tehnike su sudionicima pojasnili što točno rade djelatnici ovih službi, a kolegica Nives je dodavala kontekst za povezanost svih službi s kontrolom letenja. U kupoli tornja dočekali su ih kolege Josip i Amelija te zajedno s kolegicom Nives pokazali radne pozicije, alate za rad, opisali poslove, te odgovarali na sva radoznala pitanja posjetitelja, na čemu su bili jako zahvalni.

Posebna zahvala Uredu direktora BHANSA-e koji je odobrio i podržao kako radionice, tako i posjetu sudionika JPAKL-u Mostar.

*Mostar STEAM Team (Mostar Science-Technology-Engineering-Art-Mathematics Team), s krilaticom "Istražuj i stvaraj!", besplatan je program stjecanja vještina koji 2022. godine okuplja učenike i učenice 7. srednjih škola iz Mostara i pruža im mogućnost da pohađaju besplatne obrazovne, kreativne i IT/STEM radionice i rasprave unutar dobro opremljenih prostorija Američkog kutka Mostar.

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2024 BHANSA. Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA