Održan koordinacijski sastanak BHANSA – BHDCA

Održan koordinacijski sastanak BHANSA – BHDCA

28. prosinca 2022. | Novosti

Održan koordinacijski sastanak BHANSA – BHDCA

Dana 12.12.2022. godine održan je koordinacijski sastanak BHANSA i BHDCA u Glavnom uredu BHANSA-e u Mostaru. Izaslanstvo BHDCA je predvodio generalni direktor gosp. Čedomir Šušnjar, a na čelu izaslanstva BHANSA-e bio je direktor gosp. Davorin Primorac. 

Sastanak je organiziran u okviru redovite suradnje i koordinacije aktivnosti s posebnim naglaskom na implementaciju Uredbe Komisije (EU) 2017/373 оd 1. ožujka 2017. godine o utvrđivanju zajedničkih zahtjeva za pružatelje usluga upravljanja zračnim prometom/pružatelje usluga u zračnoj plovidbi i drugih mrežnih funkcija za upravljanje zračnim prometom i za njihov nadzor.

Tijekom sastanka istaknuto je da su zajedničkim radom BHANSA i BHDCA omogućile napredak po pitanjima od značaja za sigurnost zračne plovidbe u BiH s posebnim naglaskom na planiranje i realizaciju aktivnosti vezanih za korištenje zračnog prostora BiH. Iskazano je zadovoljstvo zbog održavanja  radionice za korisnike zračnog prostora koja je organizirana 26.3.2022. godine u Sarajevu u suradnji s Komitetom za upravljanje zračnim prostorom BiH na kojoj je između ostalog raspravljano o aktivnostima na poboljšanju stanja sigurnosti letenja u području generalnog i sportskog zrakoplovstva u BiH i korištenju dronova. Također, održan je i sastanak BHANSA i BHDCA s predstavnicima letjelišta u BiH 6.10.2022. godine te u Službenom glasniku BiH br. 78/22 objavljena nova „Procedura promjene organizacije i strukture zračnog prostora u FIR Sarajevo“ kojom se  uređuje način i postupak promjene organizacije i strukture zračnog prostora Bosne i Hercegovine u Flight Informationregion (FIR) Sarajevo. Postignut je značajan napredak po pitanju upravljanja podacima o terenu i preprekama u suradnji s nadležnim Ministarstvom komunikacija i prometa BiH s obzirom na to da su u Zborniku zrakoplovnih informacija BiH po prvi put objavljeni podaci o preprekama višim od 100 m. 

Na sastanku je istaknuto da su važeći Zakon o zrakoplovstvu BiH i Zakon o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH doneseni još 2009. godine te da je potrebno pripremiti novi zakonski okvir za zrakoplovstvo kako bi BiH bila u potpunosti usklađena s propisima EU u području zrakoplovstva, a BHANSA i BHDCA će u tomu dati svoj puni doprinos.

Dogovoreno je da se nastavi s praksom održavanja koordinacijskih sastanka BHANSA – BHDCA, a što je od značaja za nastavak uspješnog izvršavanja Zakonom propisanih nadležnosti BHDCA i BHANSA-e u području zračne plovidbe. 

Oznake:
BHANSA BHDCA

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2024 BHANSA. Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA