Primorac: Potrebno zajedničko djelovanje da bismo prevladali krizu

Primorac: Potrebno zajedničko djelovanje da bismo prevladali krizu

22. lipnja 2020. | Novosti

Primorac: Potrebno zajedničko djelovanje da bismo prevladali krizu

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), zajedno sa svim evropskim pružaocima usluga u zračnoj plovidbi i EUROCONTROL-om, nastoji pronaći najbolja rješenja za prevladavanje do sada nezapamćene krize koja je zbog pandemije koronavirusa pogodila zrakoplovnu industriju u cjelini. Također, unutar Bosne i Hercegovine iniciramo zajedničko djelovanje svih segmenata zrakoplovne industrije te nadležnih vlasti kako bi i naš bh. odgovor na situaciju bio što uspješniji, kaže direktor BHANSA-e Davorin Primorac.  

U tom svjetlu, on najavljuje i sutrašnji sastanak u državnom Ministarstvu saobraćaja i komunikacija, na kojem bi se trebali čuti i konkretni prijedlozi za zajedničko djelovanje.

- Globalna situacija u saobraćaju je i dalje izrazito nepovoljna. S obzirom na prirodu mjera poduzetih u borbi s pandemijom, industrija zračnog saobraćaja je nesrazmjerno negativno pogođena i trenutno prolazi kroz najgoru krizu od svog postanka. Finansijski gubici, s kojima se susreću avioprijevoznici, pružaoci usluga u zračnoj plovidbi i aerodromi, su bez presedana u dosadašnjoj historiji – ističe Primorac.

Kada je u pitanju BiH, u prošlom mjesecu je zabilježeno svega 10% zračnog saobraćaja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a ni procjene za ovaj mjesec nisu znatno bolje. Uprkos operativnoj spremnosti za prijem punog kapaciteta, saobraćaja još uvijek nema u dovoljnoj mjeri.

Situacija, naglašava Primorac, jeste teška, ali uprava BHANSA-e već poduzima konkretne mjere kako bi održala finansijsku ravnotežu i pripremila se za predstojeći period. Izmjene Finansijskog plana Agencije za ovu godinu su urađene, rezovi su neizbježni, te će, ističe Primorac, kroz smanjenja rashoda, odgode investicija i drugih obaveza za kasnija razdoblja, BHANSA uštedjeti oko 23 miliona KM u ovoj kritičnoj godini.

- Agencija istražuje sve raspoložive mogućnosti za osiguranje dodatnih sredstava. S partnerima u EUROCONTROL-u intenzivno radimo na osiguranju finansijskog aranžmana, kojim bi BHANSA primila 51% sredstava planiranih od en route u razdoblju februar – maj. Također, izvjesno je da će komercijalni kreditni aranžmani biti neophodni, te se poduzimaju aktivnosti na osiguravanju njihovog odobrenja. U slučaju potrebe, bit će zatražena i pomoć od institucija države, ali bez ugrožavanja poslovne autonomije Agencije – obrazlaže Primorac poduzete aktivnosti o kojima će biti riječi i na sutrašnjem sastanku kod resornog ministra Vojina Mitrovića.

Primorac se osvrnuo i na prozivke zbog kampanje “Naše nebo, naš uspjeh”, a vezano za preuzimanja kontrole nad bh. nebom od strane BHANSA-e. Kaže da je ponosan na sve što je Agencija ostvarila u protekle četiri godine, a posebno na historijsko preuzimanje kontrole u našem zračnom prostoru.

- Niti jednog trenutka nismo skrivali koliko je potrošeno za obilježavanje događaja koji, po svim procjenama, ima historijski značaj za bh. zrakoplovstvo, ali i državu u cjelini. Licitira se iznosom od 300 hiljada KM, kao da je to potrošeno na hranu i piće, a činjenica je da je zapravo to cijena svih aktivnosti vezanih za taj historijski datum. Preuzimanje kontrole bh. neba simboliziralo je suverenitet Bosne i Hercegovine, i predstavlja svijetlu tačku u ovom sveopćem sivilu i moru loših vijesti – navodi prvi čovjek BHANSA-e.

Cilj je, dodaje, bio informisati našu javnost o golemom postignuću nakon 28 godina od neovisnosti BiH. To je uključivalo i promociju BiH i BHANSA-e na međunarodnoj sceni kroz promotivne filmove koji prikazuju naše turističke atrakcije i privlače strane turiste i investicije.

- Na osnovu pozitivnih reakcija iz inozemstva, mogu reći da smo te ciljeve i ostvarili. Svi naši gosti su bili oduševljeni BiH i uspjehom BHANSA-e. Mi trebamo izaći iz postratnog vremena i promovisati svoju zemlju na najbolji mogući način, što BHANSA i radi. I tada sam, kao i sad, bio uvjeren da smo trebali dostojanstveno obilježiti preuzimanje kontrole neba iznad deset hiljada metara. Poređenja radi, naš susjed Crna Gora ne kontrolira vlastito nebo i pored činjenice da su članica NATO-a – kaže direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

Oznake:
primorac direktor

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 BHANSA - Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA