Korisnici zračnog prostora upoznati s AMC portalom

Korisnici zračnog prostora upoznati s AMC portalom

4. svibnja 2020. | Novosti

Korisnici zračnog prostora upoznati s AMC portalom

BHANSA, BHDCA i Komitet za upravljanje zračnim prostorom BiH zajednički su organizovali upoznavanje korisnika zračnog prostora BiH s web-portalom Jedinice za upravljanje zračnim prostorom BiH (AMC portal).

Navedeno upoznavanje s AMC portalom je provedeno putem webinara, dana 29.4.2020. god. Pored predstavnika organizatora i korisnika zračnog prostora, na webinaru su učestvovali i predstavnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe te firma Omnisaspect iz Kutine koji su zajednički razvili ovaj software.

Tokom webinara prezentirane su funkcionalnosti AMC portala, s posebnim naglaskom na registraciju korisnika i rezervisanje ad-hok zona zračnog prostora, a učesnici webinara su upoznati i s VFR zemljovidom BiH koji je stupio na snagu 22.2.2020. god.

Web adresa AMC portala je: https://amc.bhansa.gov.ba/

AMC portal je specijalno dizajnirani web-portal kojeg koriste Jedinica za upravljanje zračnim prostorom (AMC), civilni ovlašteni subjekt – CIV AA, BHDCA, vojni ovlašteni subjekt – MIL AA i drugi korisnici zračnog prostora.

AMC portal omogućava:

-       objavu nacionalnog plana upotrebe zračnog prostora (NAUP/NUUP) o statusu struktura zračnog

        prostora, kao primarni način objave;

-      objavu NOTAM-a o statusu struktura zračnog prostora, kao alternativni način objave;

-       podnošenje zahtjeva za uspostavu, rezervaciju, aktivaciju i deaktivaciju struktura zračnog prostora i

-      prikaz statusa struktura zračnog prostora.

Alat je projektovan i izrađen tako da mu radni vijek bude najmanje 10 godina te da se može progresivno nadograđivati u smislu razvoja tehnologije, funkcionalnosti, radnog učinka i tehnološke ažurnosti.

Poboljšanje usluga Jedinice za upravljanje zračnim prostorom (AMC) kroz implementaciju AMC portala podrazumijeva automatizaciju dijela procesa rada Jedinice za upravljanje zračnim prostorom (AMC) s obzirom na to da AMC portal predstavlja alat za upravljanje zračnim prostorom koji na jednom mjestu objedinjuje sve korisnike zračnog prostora s jedne strane,  a s druge strane sva tijela i servise uključene u proces odobrenja i nadzora korištenja struktura zračnog prostora.  

AMC portal izrađen je, između ostaloga, i s namjerom boljeg i efikasnijeg informisanja svih korisnika zračnog prostora o zabranama i ograničenjima u zračnom prostoru u realnom vremenu. Stoga, bilo koji korisnik, koji se želi informisati o statusu zračnog prostora u realnom vremenu, NOTAM porukama relevantnim za ograničenja i/ili zabrane u zračnom prostoru, NAUP/NUUP porukama, vijestima, regulativi, najavama i slično, na AMC portalu može dobiti sve relevantne informacije. Svaki korisnik na karti stanja može vidjeti stvarnu situaciju u zračnom prostoru u realnom vremenu, ali i sve planirane aktivnosti odobrene od strane AMC-a u sljedeća 24 sata, dok registrovani korisnici ovu informaciju imaju za narednih 7 dana.

Sve najave i obavijesti svim korisnicima zračnog prostora objavljuju se u rubrici vijesti ili putem kratkog priopćenja direktno iz AMC-a u slučaju hitnih obavijesti.

Korisnici zračnog prostora se mogu registrovati na AMC portal i time dobiti status registrovanog korisnika, što će im dati mogućnost rezervisanja privremenih ad-hok struktura zračnog prostora.

AMC portal će se operativno početi koristiti nakon prihvatanja promjene u ATM funkcionalnom sistemu od strane BHDCA, što je u toku, a o čemu će korisnici zračnog prostora dobiti pravovremenu informaciju.

Prezentaciju o AMC portalu s webinara možete preuzeti iz priloga.

Oznake:
amc portal

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2021 BHANSA. Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA