Riječ direktora

Riječ direktora

Riječ direktora

Osnivanjem Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) 2009. godine, Bosna i Hercegovina jasno se opredijelila za potpuno preuzimanje kontrole letenja nad svojim zračnim prostorom.

Nakon tranzicije entitetskih direkcija civilnog zrakoplovstva tj. Federalne direkcije za civilno zrakoplovstvo i Direkcije za civilnu zračnu plovidbu Republike Srpske, BHANSA je 1. siječnja 2014. preuzela odgovornost za pružanje usluga prilazne i aerodromske kontrole letenja s pripadajućim servisima, u kontroliranim zonama bh. međunarodnih zračnih luka u Banja Luci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli.

Implementacijom Strategije upravljanja zračnim prometom BiH (ATM strategije BiH) te zajedničkim naporima svih uposlenika BHANSA-e, naših prijatelja i partnera u noći s 12.-13. studenoga 2014. godine započeli smo pružanje usluga kontrole letenja s pripadajućim servisima u dijelu zračnog prostora Bosne i Hercegovine na visini do 10 000 metara (FL 100 do FL 325) iz Operativne jedinice Oblasne kontrole leta Sarajevo (ATCU I).

Optimizam i snažan motiv i dalje ostaju osnovna snaga mladog kolektiva BHANSA-e, pred kojim je jasan cilj- preuzimanje pružanja usluga zračne plovidbe u sloju zračnog prostora iznad 10 000 metara (FL 325 – FL 660).

Taj nadnevak zauvijek će biti upisan zlatnim slovima u povijest civilnog zrakoplovstva i kontrole letenja u BiH. Bio je to istinski pionirski poduhvat, ostvaren iznimnim naporima domaćih stručnjaka, ali i nesebičnoj pomoći naših europskih partnera iz EUROCONTROL-a. Iznimna čast i zadovoljstvo bilo je rukovoditi tim zahtjevnim procesom i timom mladih stručnjaka, koji ni u jednom trenutku nije sumnjao u uspjeh zadanog cilja.

Optimizam i snažan motiv i dalje ostaju osnovna snaga mladog kolektiva BHANSA-e, pred kojim je jasan cilj- preuzimanje pružanja usluga zračne plovidbe u sloju zračnog prostora iznad 10 000 metara (FL 325 – FL 660).

Veliki je to izazov prema kojem su usmjereni svi naši napori u osiguravanju ljudskih i tehničkih preduvjeta. Intenzivan proces certificiranja i usklađivanja poslovanja BHANSA-e sa zahtjevima zrakoplovnih propisa BiH, baziranima na standardima i preporučenim praksama Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) i Europske unije, na čemu predano rade svi naši uposlenici, razlog je za optimizam.

I dalje ćemo predano raditi na poticanju pozitivnih procesa, čineći sve u našoj moći da proces preuzimanja popune kontrole letenja u zračnom prostoru BiH nesmetano teče. Naše čvrsto usmjerenje ostaje kontinuirani i sustavni razvoj poslovanja BHANSA-e, u prvom redu nastavkom obuke kontrolora letenja i drugog stručnog zrakoplovnog osoblja, te poboljšanjem sigurnosti i kvalitete naših usluga.

Nećemo se upuštati u licitiranje rokovima, već još jednom naglasiti našu usmjerenost na osiguravanje svih preduvjeta za potpuno preuzimanje pružanja svih usluga u zračnoj plovidbi u zračnom prostoru BiH. Na tom putu ostajemo vođeni isključivo principima sigurnosti, samoodrživosti i konstantnog razvoja, te održavanju odlične suradnje s našim prijateljima i partnerima iz zemlje i inozemstva.

Direktor BHANSA-e
Davorin Primorac

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 BHANSA - Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA