Uspješno realiziran najveći projekt školovanja kontrolora zračnog prometa u povijesti Europe

Uspješno realiziran najveći projekt školovanja kontrolora zračnog prometa  u povijesti Europe

26. veljače 2021. | Novosti

Uspješno realiziran najveći projekt školovanja kontrolora zračnog prometa u povijesti Europe

Najveći projekt školovanja kontrolora zračnog prometa u povijesti Europe, koji je proveden u šest država (Češka, Hrvatska, Finska, Srbija, Slovenija i Bosna i Hercegovina), uspješno je okončan, a kao rezultat toga BHANSA danas ima zaokruženu generaciju od 53 nova kontrolora, a time poboljšanu učinkovitost i protočnost zračnog prometa BiH. 

BHANSA je 2014. godine objavila Javni natječaj za stipendiranje i stručno osposobljavanje kandidata za kontrolore zračnog prometa. Ovaj oglas je izazvao ogroman javni interes i prijavilo se ukupno 2.215 kandidata. Nakon provedenog postupka javne nabave i selekcije 2017. godine, između BHANSA-e i ANS Češke Republike, odnosno njihovog Centra za obuku CANI (Czech Air Navigation Institute), zaključen je Ugovor o nabavi usluga stručnog osposobljavanja 69 kandidata za novu generaciju kontrolora zračnog prometa u zračnom prostoru BiH.

S obzirom na to da je realizacija ovog projekta bila jedan od osnovnih preduvjeta za početak pružanja usluga u cjelokupnom zračnom prostoru BiH, potpisivanjem ovog Ugovora BHANSA je postala korak bliže spomenutom cilju koji je i ostvaren u noći s 4. na 5.12.2019. godine kada je BHANSA postala najmlađi pružatelj usluga zračne navigacije u Europi.

Školovanje kontrolora zračnog prometa, ne uzimajući u obzir proces selekcije, u prosjeku traje dvije godine i provodi se sukladno rigoroznim međunarodnim standardima i regulativama.

„Veliko hvala ANS CR i CANI-ju jer bi bez njihovog profesionalnog pristupa i  dugogodišnjeg iskustva u obuci bilo nemoguće realizirati ovaj projekt. Lakoća komunikacije, sinergija i dobra organizacija između ANSP i regulatora 6 europskih zemalja je rezultirala postignutim uspjehom.  Nadamo se da su bolja vremena ispred nas, s obzirom na činjenicu da industrija zračnog prometa prolazi kroz najgoru krizu od svog postanka, te da ćemo iz svega ovoga izaći još jači, te i u budućnosti uživati u uspjesima zajedničkih projekata“, naglasio je ovim povodom direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

Izvršni direktor ANS CR-a Jan Klas također ističe kako se radi o izvanrednom međunarodnom uspjehu.

„Smatramo ovaj iznimni komercijalni ugovor vrlo prestižnim postignućem CANI-a jer je to najveći komercijalni ugovor u povijesti naše kompanije i jedan od najvećih ugovora ove vrste u Europi u posljednjih deset godina. Naravno, to je najvažniji događaj za Bosnu i Hercegovinu, u smislu uspješnog preuzimanja nadzora nad vlastitim zračnim prostorom ", istaknuo je Klas.

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2021 BHANSA. Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA