U operativnu uporabu stavljen sustav za utvrđivanje i distribuciju točnog vremena (Time Reference System – TRS) u BHACC

U operativnu uporabu stavljen sustav za utvrđivanje i distribuciju točnog vremena (Time Reference System – TRS) u BHACC / 1
U operativnu uporabu stavljen sustav za utvrđivanje i distribuciju točnog vremena (Time Reference System – TRS) u BHACC / 2

6. siječnja 2022. | Novosti

U operativnu uporabu stavljen sustav za utvrđivanje i distribuciju točnog vremena (Time Reference System – TRS) u BHACC

BHANSA je u operativnu uporabu stavila novi sustav za utvrđivanje i distribuciju točnog vremena (Time Reference System – TRS) proizvođača Meinberg – Lantime M4000 u obje jedinice Centra područne kontrole leta BiH (BHACC) – ATCU I Sarajevo i ATCU II Banja Luka i svim jedinicama lociranim u objektima BHACC: JPAKL Banja Luka, Međunarodnom uredu NOTAM-a BiH (BHNOF), Službi meteorološkog bdjenja (BHMET), Službi za letne informacije BiH (FIS) objedinjene sa Spasilačko-koordinacijskim centrom BiH (BHRCC). Na ovaj način u potpunosti je završeno zanavljanje TRS u svim operativnim jedinicama BHANSA-e. 

TRS sustav osigurava funkcionalnosti potrebne za utvrđivanje i distribuiranje točnog vremena uz  redundantnu arhitekturu s dva sustava koji su u paralelnom radu. Jedan sustav isporučuje vremenske podatke drugim sustavima i satovima, a drugi sustav preuzima isporučivanje vremenskih podataka  ukoliko se za do tada aktivni sustav utvrde probleme u radu.

Novi TRS sustav u BHACC omogućava sinkronizaciju po NTP protokolu svih sustava koje koriste BHACC i JPAKL Banja Luka (VCS, VRRS, AMHS, DPS i pozicije DPS-a u JPAKL Sarajevo, AFTN/AMHS, Meteo, kao i konzolnih i zidnih satova. Zidni i konzolni satovi imaju mogućnost povezivanja na više sustava koji daju vremenski podatak, na način da im je moguće hijerarhijski konfigurirati više IP adresa.

Kao izvor vremenskog podatka koristi se GPS satelitski sustav i DCF77 radio signal. 

Napajanje električnom energijom je redundantno, odnosno ima po dvije napojne jedinice za sustav.

TRS sustav ima mogućnost nadzora rada i konfiguracije putem nadzornog računala opremljenog softvare-om koji omogućava konfiguraciju TRS sustava u svim njegovim segmentima, nadzor nad statusom TRS sustava, vizualno i/ili audio upozorenje ukoliko dođe do promjene statusa TRS sustava.

Tijekom implementacije projekta održana je tvornička obuka tehničkog osoblja zaduženog za nadzor i održavanje sustava. Nakon instalacije TRS sustava održana je obuka za održavanje i nadzor koju su proveli instruktori BHANSA.  

Sukladno važećim procedurama promjenu u ATM funkcionalnom sustavu je prihvatila Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA).

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2023 BHANSA. Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA