Suradnja između BHANSA-e i Naviair-a

Suradnja između BHANSA-e i Naviair-a / 1
Suradnja između BHANSA-e i Naviair-a / 2
Suradnja između BHANSA-e i Naviair-a / 3
Suradnja između BHANSA-e i Naviair-a / 4

23. svibnja 2024. | Novosti

Suradnja između BHANSA-e i Naviair-a

Iskustvo Bosne i Hercegovine kao koristan primjer (case study) za preuzimanje kontrole zračnog prostora Kraljevine Danske nad Grenlandom

U rijetkom, ali izvanrednom priznanju stručnosti Bosne i Hercegovine, znanje i iskustvo Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) pokazalo se korisnim i poučnim za Naviair, danskog pružatelja usluga zračne plovidbe u izazovnom projektu preuzimanja upravljanja zračnim prometom nad Grenlandom od Kanade i Islanda. Važno je napomenuti kako je Europska organizacija za sigurnost zračne plovidbe, EUROCONTROL, preporučila BHANSA-u Naviair-u za dijeljenja stečenog stručnog znanja i iskustava.

Projekt Silaannarput i suradnja s BHANSA-om

Implementacijom projekta nazvanog Silaannarput, Naviaiar namjerava iskoristiti iskustvo i znanje BHANSA-inih stručnjaka stečeno tijekom projekta preuzimanja kontrole nad zračnim prostorom Bosne i Hercegovine od susjednih zemalja, Srbije i Hrvatske. Već je održan niz sastanaka s danskim kolegama, tijekom kojih su razmijenjeni detalji pristupa uspješnog preuzimanja kontrole nad zračnim prostorom Bosne i Hercegovine, a koji je imao značajan odjek u svijetu upravljanja zračnim prometom (ATM). Inače preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom je iznimno složen projekt, podijeljen u jasno definirane faze koje su izuzetno zahtjevne s tehničkog, infrastrukturnog, ekonomskog, regulatornog i međunarodno-pravnog stajališta. Poseban izazov je osiguravanje dovoljnog broja obučenih kontrolora zračnog prometa prije same implementacije projekta.  

Fokus na sveobuhvatan program obuke kontrolora zračnog prometa

Naviair je stoga izrazio posebno zanimanje za provedbu BHANSA-inog sveobuhvatnog programa obuke kontrolora zračnog prometa, koji je i danas najveći provedeni pojedinačni projekt obrazovanja kontrolora letenja u Europi. Njegove principe, s naglaskom na praktičnoj obuci na radnoj poziciji u drugim centrima kontrole letenja, Naviair planira primijeniti u edukaciji svojih kontrolora za projekt na Grenlandu.  Tijekom sastanka naglašena je i važnost bliske suradnje te koordinacije sa susjednim pružateljima usluga zračne plovidbe (ANSP) u procesu tranzicije nadležnosti, a kako bi se u svakom trenutku osigurala visoka operativna učinkovitosti i sigurnost zračnog prostora.

Izazovi uspješne implementacije

Direktor BHANSA-e, Davorin Primorac, izrazio je ponos zbog inicijative Danske za međunarodnu suradnju u upravljanju zračnim prometom (ATM). "Iskreno se nadam da će naša suradnja s Naviair-om prerasti u trajno partnerstvo i služiti kao model za slične ATM projekte diljem svijeta." Primorac je naglasio kako su izazovi s kojima se BHANSA suočavala tijekom procesa preuzimanja kontrole nad bh. zračnim prostorom, uključujući sigurnosne, pravne i regulatorne aspekte, te suradnju s EUROCONTROLOM-om, otvoreno podijeljeni s danskim kolegama. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), te dali doprinos pojašnjenju regulatornog okvira prijenosa nadležnosti između različitih pružatelja usluga u zračnoj plovidbi.

Važnost globalne suradnje u ATM-u

Direktorica Naviair-ovog centra kontrole letenja na Grenlandu, Anna Eva Villefrance također je naglasila vrijednost uspostavljenog partnerstva, opisujući ga kao "sjajno iskustvo u dijeljenju znanja". Istaknula je kako je ovakva suradnja jedinstven primjer uspješnog upravljanja složenim projektom prepunim različitih izazova. Posjet Naviair-ovog tima zaduženog za implementaciju projekta Silaannarput BHANSA-inom Centru oblasne kontrole letenja u Sarajevu označava početak dugogodišnjeg prijelaznog razdoblja, tijekom kojeg se očekuje nastavak suradnje, s ciljem nesmetanog preuzimanja upravljanja zračnim prometom nad Grenlandom od strane Kraljevine Danske. 

Suradnja s Naviair-om je jasan pokazatelj važnosti globalne razmjene stručnosti u upravljanju zračnim prometom (ATM) i zasigurno otvara nova poglavlja u međunarodnoj suradnji u području ATM-a. Tim BHANSA-e stoga je ponosan što može pridonijeti značajnom projektu danskih kolega, te ostaje predan dijeljenju znanja i iskustva s ciljem unapređenja globalne sigurnosti i učinkovitosti u upravljanju zračnim prometom.

Naviair je izuzetno iskusan i renomiran pružatelj usluga zračnog prometa s preko 60 godina iskustva kontrole  zračnog prometa u Danskoj i Grenlandu, te znanje i iskustvo njegovih stručnjaka u različitim aspektima ATM-a, bit će svakako iznimno korisno BHANSA-i tijekom uspostavljene suradnje.

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2024 BHANSA. Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA