Sastanak FAB CE Joint Civil MilitaryAirspaceCoordinationCommittee (JC-MACC) održan u Sarajevu

Sastanak FAB CE Joint Civil MilitaryAirspaceCoordinationCommittee (JC-MACC)  održan u Sarajevu

2. studenoga 2022. | Novosti

Sastanak FAB CE Joint Civil MilitaryAirspaceCoordinationCommittee (JC-MACC) održan u Sarajevu

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) je dana 27.10.2022. godine zajedno s Ministarstvom obrane BiH (MO BiH) i Direkcijom za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) bila domaćin sastanka FAB CE*Joint Civil MilitaryAirspaceCoordinationCommittee (JC-MACC) koji je održan u prostorijama Centra područne kontrole leta (ACC)/Operativna jedinica I Sarajevo. 

Pored članova JC-MACC iz država članica FAB CE na sastanku je sudjelovao i direktor FAB CE Aviation Services gosp. Matej Eljon. 

Tijekom sastanka kojim je predsjedavao pukovnik Edin Čizmić iz MO BiH raspravljen je široki krug pitanja od značaja za civilno - vojnu suradnju u državama članicama FAB CE u području zrakoplovstva od kojih izdvajamo aktivnosti na harmonizaciji TSA/TRA, planove za proširenje prostora slobodnog planiranja letenja bez ruta (Free RouteAreas) u Europi, utjecaju krize u Ukrajini na civilno – vojnu suradnju u zrakoplovstvu i suradnju s tijelima NATO i EUROCONTROL-a zaduženim za civilno – vojnu suradnju.

Dodatno, prezentirani su statistički podaci o prometu u zračnom prostoru FAB CE kao cjeline i država članica te planovima u području infrastrukture opreme za komunikaciju, navigaciju i nadzor (CNS) 

Sudionici sastanka su imali prigodu posjetiti operativnu i tehničku salu Operativne jedinice I Sarajevo, kao i Jedinicu za upravljanje zračnim prostorom BiH (AMC BiH) i tako neposredno ostvariti uvid u pružanje usluga u zračnoj plovidbi koje vrši BHANSA. 

*Države članice Funkcionalnog bloka zračnog prostora Središnje Europe (FAB CE) su Bosna i Hercegovina, Republika Slovenija, Republika Češka, Republika Austrija, Republika Slovačka, Republika Mađarska i Republika Hrvatska.

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2024 BHANSA. Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA