Provedena obuka zaposlenika BHANSA za pružanje potpore nakon kritičnih situacija u zračnom prometu

Provedena obuka zaposlenika BHANSA za pružanje potpore nakon kritičnih situacija u zračnom prometu / 1
Provedena obuka zaposlenika BHANSA za pružanje potpore nakon kritičnih situacija u zračnom prometu / 2
Provedena obuka zaposlenika BHANSA za pružanje potpore nakon kritičnih situacija u zračnom prometu / 3

3. studenoga 2022. | Novosti

Provedena obuka zaposlenika BHANSA za pružanje potpore nakon kritičnih situacija u zračnom prometu

BHANSA je u razdoblju od 26.-28.10.2022. godine u Mostaru organizirala obuku za pružanje potpore nakon kritičnih situacija u zračnom prometu za kontrolore zračnog prometa, a kao dio upravljanja stresom uslijed kritičnih nezgoda (CISM). 

Obuku su na temelju ugovora zaključenog s Društvom za psihološku pomoć iz Zagreba provele prof. dr. sc. Lidija Arambašić, psihologinja i supervizorica psihosocijalnog rada i prof. Branka Starc, psihologinje koje imaju 30-godišnje iskustvo u provođenju psiholoških kriznih intervencija.

Na obuci je sudjelovalo 17 zaposlenika BHANSA-e  i to 14 kontrolora zračnog prometa iz svih jedinica kontrole zračnog prometa, 2 psihologa i 1 zaposlenik Ureda za sigurnost zračne plovidbe. 

Tijekom obuke polaznici su upoznati s izvorima profesionalnog stresa, prepoznavanjem konkretnih izvora profesionalnog stresa kod kontrolora zračnog prometa, znakovima profesionalnog stresa i sindroma izgaranja na poslu, načinima suočavanja sa stresom, traumatskim/kriznim događajima u području kontrole zračnog prometa. U nastavku se govorilo o iskustvima s primanjem i pružanjem potpore nakon stresnih/kriznih situacija na poslu, načelima i vještinama pružanja potpore tijekom i nakon stresnih/kriznih situacija, temeljnim načelima komunikacijskog procesa i vještinama nužnim za pružanje kolegijalne potpore nakon kritičnih situacija u zračnom prometu. Voditeljice obuke su konkretno demonstrirale potporu nakon kritičnih situacija u zračnom prometu nakon čega su polaznici obuke uvježbavali pružanje te potpore. 

Po završetku obuke polaznicima su uručeni certifikati o uspješno završenoj obuci. Planirano je da se pružanje potpore nakon kritičnih situacija u zračnom prometu za kontrolore zračnog prometa formalno uvede u BHANSA-i od 1.1.2023. godine čime će BHANSA biti usklađena sa zahtjevom  ATS.OR.310 Stres kao dijela Uredbe Komisije (EU) 2017/373 оd 1. ožujka 2017. o utvrđivanju zajedničkih zahtjeva za pružatelje usluga upravljanja zračnim prometom/pružatelje usluga u zračnoj plovidbi i drugih mrežnih funkcija za upravljanje zračnim prometom i za njihov nadzor. 

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2024 BHANSA. Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA