ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA MO BIH I BHANSA-e

ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA MO BIH I BHANSA-e / 1
ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA MO BIH I BHANSA-e / 2

16. studenoga 2021. | Novosti

ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA MO BIH I BHANSA-e

U okviru kontinuirane i uspješne civilno-vojne koordinacije u oblasti zrakoplovstva dana 12.11.2021. godine u Glavnom uredu BHANSA-e u Mostaru održan je sastanak predstavnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH (MO i OS BiH) i Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA). Izaslanstvo BHANSA-e predvodio je direktor gosp. Davorin Primorac, a MO i OS BiH gosp. Dženan Redžo, pomoćnik ministra za politiku i planove. U sastavu izaslanstva MO i OS BiH bila je i gđa. Lori Redwick, savjetnica za zrakoplovstvo MO i OS BiH

Tijekom sastanka direktor BHANSA-e gosp. Davorin Primorac je upoznao predstavnike MO i OS BiH o strateškim planovima razvoja BHANSA-e koji uključuju i suradnju s MO BiH na temelju zaključenog Sporazuma o civilno-vojnoj suradnji u području zrakoplovstva između Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine i Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine.

U okviru suradnje s MO i OS BiH planirano je da BHANSA za potrebe MO BiH osigura radarsku sliku sa svojih sadašnjih i budućih radara putem Civil/Military ATM Coordination Tool Software (CIMACT), a u suradnji s EUROCONTROl-om. Još jedan od značajnih projekata kojeg BHANSA planira implementirati je povećanje područja pokrivanja VHF/UHF signalom, pogotovo na manjim visinama, na kojima uglavnom lete zrakoplovi iz sastava OS BiH.

Predstavnici MO i OS BiH su informirali predstavnike BHANSA o planovima razvoja MO i OS BiH u području zrakoplovstva i istaknuli važnost međusobne suradnje i koordinacije te iskazali zadovoljstvo rezultatima posjete predstavnika OS BiH organizacijskim jedinicama BHANSA-e na lokacijama u Banja Luci, Sarajevu i na Jahorini.

Pored navedenog na sastanku se razgovaralo o radu Jedinice za upravljanje zračnim prostorom BiH (AMC BiH) i reorganizaciji strukture zračnog prostora u BiH što uključuje promjene granica TMA i CTR te prekvalifikaciju dijela vojnih tona sa statusa ograničenih „R“ na status privremeno ograničenih „TRA“ i privremeno izdvojenih zona „TSA“.                 

Po završetku sastanka predstavnici MO i OS BiH posjetili su Centar za obuku osoblja za kontrolu zračne plovidbe s ATC simulatorom gdje su upoznati s procesom obuke kontrolora zračnog prometa BHANSA-e koji se odvija u ovom Centru. 

Dogovoreno je da se i u budućnosti nastavi s intenzivnom civilno-vojnom koordinacijom u području zrakoplovstva. 

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2021 BHANSA. Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA