Mostarski studenti kao kontrolori letenja

Mostarski studenti kao kontrolori letenja

18. siječnja 2023. | Novosti

Mostarski studenti kao kontrolori letenja

Studenti Ekonomskog fakulteta i Studija turizma Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, u pratnji predmetnog nastavnika prof. dr. Veldina Ovčine, posjetili su prostorije i kontrolni toranj Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) u Mostaru kako bi se informirali o radu Agencije i poziciji kontrolora letenja.

BHANSA je utemeljena 2009. godine, kao neprofitna i financijski samostalna institucija sa svojstvom pravne osobe, koja je od prosinca 2019. godine u potpunosti preuzela kontrolu zračnog prometa u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine.

Uslijed kontinuiranog rasta obujma zračnog prometa, potražnja za kontrolorima letenja u današnje vrijeme postaje sve veća, naveli su iz mostarskog Univerziteta "Džemal Bijedić".

Domaćini su informirali studente o specifičnosti, izazovnosti i zahtjevnosti posla kontrolora letenja, pozicije koja, kako su istaknuli, zahtijeva visoku razinu znanja, snalažljivosti, odlučnosti, te sposobnosti upravljanja u kriznim situacijama, odnosno obavljanja posla pod pritiskom.

Budući da piloti trebaju kontinuiranu potporu kontrole zračnog prometa, kako bi letjeli sigurno, te pozicija kontrolora letenja postaje krucijalna za efikasno funkcioniranje zračne luke, te zrakoplovne industrije u cjelini.

Studenti su imali prigodu da se upoznaju s radom i svih službi koje pružaju potporu kontrolorima letenja, kako bi se cjelokupan proces u potpunosti optimizirao.

"Imali smo prigodu vidjeti kako to kontrolori letenja pomoću radara i druge suvremene tehnologije za praćenje zrakoplova, održavaju kontakt s pilotima – izdaju instrukcije, daju savjete i informacije, kako bi se zračni promet odvijao brzo, efikasno i sigurno. Saznali smo da pored kontrolora letenja smještenih u tornjevima zračne luke, postoje i oblasni i prilazni kontrolori zračnog prometa, te se kratko informirali i s njihovim zadacima i misijama poslovanja. Zahvaljujemo menadžmentu BHANSA-e koji nam je osigurao ovu prigodu, a posebnu zahvalnost dugujemo gospodinu Sanjinu Galiću, Šefu odsjeka kontrole letenja na vrhunskom prijamu i odličnoj prezentaciji", naglasio je profesor Ovčina.

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2024 BHANSA. Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA