Dostupnost podataka iz projekta LIDAR snimanja teritorija BiH za potrebe civilnog zrakoplovstva

Dostupnost podataka iz projekta LIDAR snimanja teritorija BiH za potrebe civilnog zrakoplovstva

17. listopada 2023. | Novosti

Dostupnost podataka iz projekta LIDAR snimanja teritorija BiH za potrebe civilnog zrakoplovstva

U Mostaru je u organizaciji Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), održan sastanak na kome su nazočili predstavnici entitetskih geodetskih uprava, izaslanstva europske unije u BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva komunikacija i prometa BiH te predstavnika domaćina.

Tema sastanka bila je mogućnost korištenja podataka u okviru projekta LIDAR snimanja cjelokupne teritorije BiH. Projekt se financira sredstvima Europske unije u okviru IPA II-2019 i projekt je postao efektivan u mjesecu srpnju 2023. godine i očekuje se završetak u drugoj polovici 2024. godine.

Istaknuta je ogromna važnost korištenja ovih podataka za cijelokupno civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine, a predstavnici BHANSA-e su istaknuli posebnu zainteresiranost s obzirom na obvezu stavljanja podataka o terenu i preprekama na raspolaganje korisnicima zračnog prometa, gdje je Europska komisija u okviru inicijative „Single European Sky“ usvojila paket regulatornih pravnih okvira koji definiraju konkretne korake, mjere i rokove za ostvarivanje tih ciljeva.

U raspravi je istaknuta želja pronalaženja mogućnosti, a sve sukladno Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora i samom projektnom zadatku, dostupnosti i oslobađanje plaćanja naknada za korištenje ovih podataka svim institucijama kojima su ovi podaci neophodni.

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2024 BHANSA. Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA