BHANSA u operativnu uporabu uvela nadograđeni prognostičarski meteorološki sustav

BHANSA u operativnu uporabu uvela nadograđeni prognostičarski meteorološki sustav

10. studenoga 2020. | Novosti

BHANSA u operativnu uporabu uvela nadograđeni prognostičarski meteorološki sustav

U noći sa 4. na 5. 11. 2020. BHANSA je, nakon prihvaćanja promjene u funkcionalnom sustavu od strane Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA),  u operativnu uporabu uvela nadograđeni meteorološki sustav za rad prognostičara koji omogućuje prijem meteoroloških informacija, satelitskih slika i biltena. U implementaciji ovog, za sigurnost zračne plovidbe važnog projekta, izvršena je zamjena hardware kritičnih komponenti i to dva centralna MSS servera na lokaciji Centra oblasne kontrole leta (ACC)/Operativna jedinica (ATCU II) u Banja Luci te radnih stanica prognostičara Službe meteorološkog bdijenja Bosne i Hercegovine u Banja Luci (BHMET) i Jedinice prilazne i aerodromske kontrole letenja Sarajevo. Pored toga izvršena je instalacija ažuriranog Messir software na MSS servere i prognostičke radne stanice te izmjena konfiguracije samog sustava. Novi hardware je povezan na postojeću mrežnu infrastrukturu BHANSA-e kojom se vrši prijenos tekstualnih poruka i satelitskih slika. 

Pored navedenih  funkcionalnosti nadograđeni meteorološki sustav je omogućio punu primjenu Amandmana br. 78 na ICAO Annex 3 „Meteorološke usluge“, odnosno da BHANSA u međunarodnu razmjenu šalje informacije u IWXXM 3.0 formatu poruka. 

Zaposlenici Službe meteorološkog bdijenja Bosne i Hercegovine u Banja Luci (BHMET)

U okviru realizacije projekta prognostičko MET osoblje, kao i osoblje zrakoplovne tehnike uspješno je završilo tvorničku i konverzijsku obuku proizvođača (Corobor System), a u projektu su sudjelovali zaposlenici BHANSA- e na svim njenim lokacijama. 

Zaposlenici JPAKL Sarajevo

Poseban značaj u realizaciji ovog projekta je to što je realiziran na vrijeme unatoč situaciji pandemije COVID-19, koja je veoma negativno utjecala na cjelokupnu zrakoplovnu industriju uključujući i pružatelje usluga u zračnoj plovidbi među kojima je i BHANSA. 

Društvene mreže

BHANSA - AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE

ID 4227685650001
Ortiješ bb 88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 281 000
Fax: +387 36 281 010

Copyright © 2020 - 2021 BHANSA. Sva prava pridržana.
Izrada i održavanje: KRAFTBIT

BHANSA